Boeken

Postvogel

Firoozeh Farjadnia (1970) is geboren en getogen in de Koerdische streek Kermanshah in Iran. Ze vluchtte in 1995 naar Nederland, volgde een opleiding Bouwkunde in Rotterdam en is nu werkzaam bij een architectenbureau. Sinds haar veertiende schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen. Postvogel is haar debuutroman.

Bestellen

Gewikkeld in het tijdlabyrint

Dit is de vertaling van de titel van de roman die ik in het Perzisch heb geschreven.

Ziba (“de schone”, meisjesnaam in Iran) woont in Nederland en studeert Architectuur in Rotterdam. Voor een ontwerpopdracht kiest ze ervoor om een badhuis te ontwerpen. Eentje die voldoet aan de eisen van nu. Maar het ontwerpproject brengt haar terug naar het achthoekige huis van haar oma. De schetsen van het nieuwe badhuis lijken steeds weer op oma’s huis, waarin de stemmen en de gezichten van de bewoners weerspiegeld worden.

In Nederland wordt Ziba verliefd op haar studiegenot Giel, een jongen die vooral heel goed is in de exacte vakken. Ondanks haar wil, lukt het Ziba niet een seksuele relatie met Giel te hebben. Haar relatie en het ontwerpproces van het badhuis verlopen moeizaam en zorgen ervoor dat Ziba in een labyrint van de tijd verstrikt raakt.

Waarom heeft Ziba voor het badhuis als ontwerpthema gekozen en wat belemmert haar om het niet af te maken? Kan Ziba een andere betekenis vinden voor rein zijn? En kan Ziba, nu ze in een vrij land woont, echte vrijheid ervaren of draagt ze nog steeds de muren van oma’s huis met zich mee?